TIETOA SIVUSTOSTA
Heiii improvisaation harrastaja – tai kuka tahansa oletkin!
Minä olen Lauri Salmi, tamperelainen rakennusinsinööri, joka koki improherätyksen vuonna 2013.

Olin hieman aiemmin lopettanut pitkään kestäneen painiharrastukseni ja selailin tamperelaisen aikuisopiston kurssitarjontaa, josko sieltä löytyisi täytettä vapaisiin iltoihin.
Huomasin kurssiesitteestä Improvisaatioteatterin alkeiskurssin. Ajattelin, että ehkä impro liittyy jotenkin stand-up-komiikkaan, josta tykkäsin, ja ilmoittauduin kurssille.
No, eihän se tietenkään liittynyt stand-uppiin millään tavalla. Ensimmäisellä Senja Meriläisen ohjaamalla tunnilla teimme lämmittelyleikkiä, jonka nimi oli muistaakseni Pershippa. Ajattelin epäuskoisena, että mihin ihmeeseen olen joutunut.
Muutaman tunnin päästä olin auton ratissa ajamassa kotiani kohti ekstaattisessa olotilassa. Tajusin, että en ollut nauranut, enkä varsinkaan leikkinyt, niin paljoa sitten peruskouluiän.
Tämä ei ole terapiaa!
Jälkeenpäin kuulin, että joinain vuosina aikuisopistojen kurssikuvauksissa on ollut lisämaininta: ”Tämä kurssi ei ole terapialuontoinen.” Minulle, kuten monille muillekin alkeiskursseja käyneille, improvisaatio oli kuitenkin myös terapiaa.
Lupa ja kehotus olla idiootti, leikkiä, nauraa ja tehdä virheitä muiden ihmisten kanssa oli jotain, mitä en tiennyt kaipaavani, ennen kuin pääsin kokeilemaan sitä.
Muutamaa vuotta myöhemmin olin saanut tyydytettyä enimmät terapiantarpeeni ja kehittyminen itse lajissa, improvisaatioteatterissa, alkoi kiinnostamaan enemmän. Tilasin netistä muutaman improvisaatiokirjan, aloin varovasti kokeilemaan esiintymistä ja jopa ohjasin joitakin harjoituskertoja.
ImproAapinen
Hieman myöhemmin, nähtyäni improfestareilla joukon ulkomaisia esityksiä ja otettuani tunteja useilta eri ohjaajilta koin uuden improvalaistumisen. Baaritekniikat ja näytelmät eivät olekaan ainoita improvisaatiotekniikoita, joita on olemassa!
Uudet harjoitteet, lähestymistavat ja esiintymistekniikat saivat improkärpäsen otteen vahvistumaan minusta entisestään. Aloin aktiivisesti harjoittelemaan freeformia ja muita Suomessa harvinaisempia pitkän improvisaation tekniikoita. Tutustuin myös amerikkalaistyyliseen Game of the scene -metodiin ja toisaalta eurooppalaiseen fyysiseen improvisaatioon.
Merkittävin syy sille, miksi halusin luoda ImproAapisen oli, että halusin jakaa uusia harjoitteita ja esiintymistekniikoita kaikille suomalaisille improvisaatioteatterin harrastajille.
Sen johdosta, ImproAapisen sydämenä sykkii laaja Improvisaatioteatterin tekniikkakirjasto, joka sisältää tällä hetkellä vajaat kaksisataa improvisaatioharjoitusta, lämmittelyleikkiä ja esiintymistekniikkaa.
Nälkä kuitenkin kasvoi syödessä ja ImproAapinen laajeni tuhansia sanoja sisältävän Ehdotuskoneen ja suurimpien improkaupunkien Esityskalentereiden myötä.
Esityskalenterin ja teatteriesittelyiden avulla pienet ja suuremmatkin improteatterit saavat ryhmänsä esittelyn sekä näytöstensä ajankohdat tehokkaasti improyleisön nähtäville.
Edellä mainittujen lisäksi Aapisesta on ladattavissa ilmainen impro-e-kirja nimeltä Päästä keksitty. Tässä oppaassa käyn läpi 12 vuosien varrelta mieleeni painunutta vinkkiä, jotka ovat auttaneet minua saamaan enemmän irti tästä mainiosta harrastuksesta.
Ota yhteyttä
Jos haluat lisätä oman teatterisi esityskalenteriin, mainostaa ImproAapisessa, jutella yhteistyömahdollisuuksista tai muuten vaan vaihtaa kuulumisia, lähetä viesti Facebookissa tai yhteydenottolomakkeella!
Jos tykkäät ImproAapisen sisällöstä, voit tukea sivuston kehittämistä tykkäämällä sivustosta Facebookissa!
Sivuston toteutus
ImproAapinen on toteutettu WordPress-alustalle ja sen ulkoasu on viimeistelty Elementor Page Builderilla.
Sivusto on hostattu mainioilla SiteGroundin WordPress-palvelimilla.