Neliö

Neliö on improvisaatioharjoitus sekä lyhyt esitystekniikka.

Neliö-tekniikasta on olemassa paljon variaatioita. Neliötä voidaan pelata niin, että eri parien tekemät kohtaukset muodostavat yhtenäisen mininäytelmän tai niin, että neliön kohtausparit ovat toisistaan täysin erillisiä.

Tekniikan kuvaus

  • 4 improvisoijaa asettuvat lavalle neliön muotoon, 2 eteen ja 2 taakse
  • Ensimmäiselle, edessä olevalle parille kysytään yleisöstä ehdotus, esim paikka
  • Edessä oleva pari aloittaa kohtauksen ja jatkaa sitä kunnes neliön ulkopuolinen ohjaaja huutaa ”Oikealle!” tai ”Vasemmalle”, jolloin neliö pyörähtää yhden askeleen kyseiseen suuntaan
  • Etualalle jää tällöin toinen alkuperäisistä improajista ja yksi uusi pelaaja takarivistä. He aloittavat kohtauksen ja jatkavat sitä, kunnes ohjaaja taas pyörittää neliötä

Neliön variaatiot

Toinen suosittu tapa pelata neliötä on Chigagolaisempi tyyli, jossa tekniikan alkuun jokaiselle parille (1-2, 2-3, 3-4 ja 4-1) kysytään erilliset ehdotukset ohjaajan pyörittäessä neliötä. Ehdotukset voivat olla esim. Paikka, ihmissuhde, aikakausi ja aloitusrepliikki.

Tässä variaatiossa kohtaukset eivät liity toisiinsa, mutta yksittäisiä yhteyksiä saatetaan löytää eri parien välille. Neliö tunnetaan myös nimillä Timantti ja Revolveri.