Kiva juttu

Kiva juttu on irlantilais-ranskalaisen improvisaatio-opettaja Kiva Murphyn kehittämä pitkän improvisaation esiintymistekniikka.

 

Tekniikan kuvaus

Kiva juttu soveltuu 3 – 6 näyttelijän esitystekniikaksi. Kukin näyttelijä tuo mukanaan esitykseen esineen, joita he eivät näytä ennalta kanssaimprovisoijille.

Esitys alkaa niin, että muiden improvisoijien ollessa rivissä, yksi näyttelijöistä toimii juontajana ja ottaa tuomansa esineen esille. Yksi kerrallaan rivin improvisoijat kertovat siinä hetkessä keksien, että mikä tämä esine on, mihin sitä käytetään ja miksi se on merkityksellinen jollekin hahmolle.

Tämän jälkeen esineen tuonut näyttelijä pyytää yleisöä taputtamaan vuorollaan kaikille esineestä kertoineille improvisoijille, mutta voimakkaimmin sen improvisoijan kohdalla, kenen kertomaa tarinaa yleisö haluaa lavalla nähtävän.

Jokin esineistä ja tarinoista saa isoimmat taputukset valikoituu esityksen aiheeksi. Tämän jälkeen improvisoijat tekevät n. 5 – 15 minuuttia vapaata improvisaatiota inspiroituen lähdetarinasta.

Kohtaussarjan päätyttyä seuraava improvisoija ottaa esille paikalle tuomansa esineen ja improvisoijat jälleen kertovat tästä esineestä ja sen merkityksestä. Ideana on, että esitysajan puitteissa jokaisen improvisoija tuomasta esineestä tehdään oma kohtaussarjansa.