Kapellimestari-ryhmäkohtaus

Kapellimestari on rakenteellinen tapa tehdä ryhmäkohtaus. Tällaisia ryhmäkohtauksia voidaan hyödyntää esimerkiksi keskellä improvisoitua näytelmää tai muuta pitkää esiintymistekniikkaa.

Kapellimestari-ryhmäkohtauksia voidaan harjoitella seuraavalla tavalla:

Tekniikan kuvaus

Ohjaaja voi antaa improvisoijille valmiin skenaarion ryhmäkohtaukselle tai ehdotussanan, josta improvisoijat aloittavat ryhmäkohtauksen.

Yksi improvisoijista toimii ryhmäkohtauksen aloittajana ja ”kapellimestarina”. Jos ehdotussana on esimerkiksi metsä, voisi jokin improvisoijista aloittaa kohtauksen sanomalla: ”Noniin Kuopion Sudenpennut, kokoonnutaampas vähän ennen metsään lähtöä”.

Tämän jälkeen improvisoijat kokoontuvat esiintymisalueelle puolikaareen yleisöä kohti siten, että kohauksen aloittaja jää kaaren keskelle. Ideana on, että kapellimestari esittää tämän jälkeen kokoontuneelle ryhmälle jonkin kysymyksen, johon ryhmäläiset yksi kerrallaan vastaavat. Esimerkiksi ”Nyt kun olemme lähdössä viikonlopuksi metsäleirille, niin mitäs asioita olette kotona pakanneet mukaan?”.

Yksi tapa rytmittää kohtausta ja välttää päällekkäin puhumista on, että jokaisen vastauksen jälkeen kapellimestari reagoi vastaukseen ja antaa sen jälkeen puheenvuoron jollekin toiselle hahmolle.